Sparbanksstiftelsen i Ingå donerar stort till Muminlekpark och motionstrappor i Ingå centrum

Barnen i Ingå kommer att få ta steget in i Tove Janssons värld i sommar då en ny lekpark tar form invid biblioteket. Detta dragplåster för barnfamiljer är en storsatsning av kommunen som möjliggörs tack vare ett generöst bidrag på 75 000 euro från Sparbanksstiftelsen i Ingå.

Grönområdet invid kommungården och biblioteket i centrum av Ingå kommer att genomgå en förvandling till sagovärld till sommaren. I slutet av juni ska där stå en splitterny lekpark där landmärket är ett sju meter högt Muminhus i tre våningar. Tillsvidare finns bara en motsvarande lekpark i Finland, den är belägen i Kotka.

Lekparken är ett unikt samarbete mellan kommunen och Sparbanksstiftelsen i Ingå som vanligtvis beviljar bidrag till ideella föreningar.

– Vi har tidigare undvikit att delta i skatteuppbärande, till exempel kommunens eller församlingens, verksamhet. Men kommunerna har det inte så gott. Det finns mycket som inte går att förverkliga utan stöd utifrån.

Det säger Monica Baarman-Henriksson är ombudsman för Sparbanksstiftelsen i Ingå.

– Det har varit ett exceptionellt år. Vi har för första gången fått mindre avkastning än vad vi delar ut. Men vi förutsåg detta redan i mars och budgeterade för normal utdelning med motiveringen att vi  under många år försökt och lyckats gardera oss för sämre tider.

I år delar stiftelsen ut 305 160 euro totalt. Av detta går 75 000 euro till kommunens nya lekpark och 33 000 till motionstrapporna som Pro Ingå förverkligar. Detta motsvarar nästan 35 procent av den totala summan som delas ut i år. Även övriga bidrag, som tillfaller närmare 40 olika föreningar med koppling till Ingå, offentliggörs i dag.

Men tiden var mogen för detta. För ett par år sedan bad man de förtroendevalda i sparbanksstiftelsens högsta organ, delegationen, att komma med idéer och önskemål om vad stiftelsen kunde bidra med.

– Då kom det önskemål om pigga upp miljön mitt i byn, att sätta Ingå på kartan och att inspirera till motion och rörelse. Detta är förenligt både med lekparken och med motionstrappan, säger Baarman-Henriksson.

– Samarbete är glädjande just nu i annars dystra tider. Man kan se det som en julklapp till Ingåborna; en inspirerande plats mitt i centrum som också lockar nya besökare till Ingå. Vi är glada att ge bidrag till nånting som blir bestående. Med detta kanske vi lever upp till upp till kommunens slogan ”Glad i Ingå”, avslutar hon.

Sparbanksstiftelsens beslut att bidra till byggandet av motionstrappan uppför Prästgårdsberget ger föreningen Pro Ingå en utmärkt ekonomisk grundplåt och är direkt avgörande för det, att man kan sikta på byggstart redan nästa vår i april-maj.

Trappan är planerad och inritad i terrängen med start nära Galleria Karajia och alla behövliga tillstånd finns. Intresset har varit stort för en motionstrappa riktad till alla åldersgrupper och för att uppliva Ingå centrum och möjliggöra tillgång till terrängen uppe på Prästgårdsberget.

-Då en del av finansieringen ännu fattas hoppas vi innerligt att vi i och med detta stöd stampar i gång en våg av intresse bland företagen i Ingå att också vara med för att få motionstrappan byggd i allas vårt Glada Ingå, säger Pro Ingås vice ordförande Jochim Donner.

Donner lovar att alla samarbetspartners kommer att få synlighet på många sätt. Inte minst på en tavla där trappan börjar och på trappsteg samt på de två vågräta terrasserna.

På kommunen är man oerhört glad och tacksam för det arbete och för den generösa utdelningen som stiftelsen gör.

– Vi hade beslutat att inrätta en lekpark i centrum, men genom detta understöd kommer satsningen att bli något utöver det vanliga. Kommunen kommer att få extra trevlig plats för våra yngsta, samtidigt som parken kommer att bidra till byns dragningskraft som utflyktsmål. Att stiftelsen dessutom stöder projektet med motionstrapporna gör att de flesta kommuninvånare kommer att beröras av årets utdelning. Ett ödmjukt tack till Sparbanksstiftelsen i Ingå!, säger kommundirektör Robert Nyman.

Tilläggsuppgifter:

Monica Baarman-Henriksson, ombudsman, Sparbanksstiftelsen i Ingå, monica.baarman-henriksson@niemico.fi, 040 502 6852

Robert Nyman, kommundirektör, Ingå kommun, robert.nyman@inga.fi, 040 149 3762

Jochim Donner, vice ordförande, Pro Ingå, jochim.donner@yahoo.fi, +358 400 416572

Facebooktwitter