Iltapäiväkahvit Inkoon kirjastossa 29.2.2020 klo 14

Inkoossa Seppo tunnetaan ehkä parhaiten hänen panostuksestaan Pro Inkoo-yhdistykseen ja Ingarskilan joen taimenista. Mutta työurallaan Sepolla on ollut erilaisia jännittäviä tehtäviä eri puolilla maailmaa.

Kirjaston iltapäiväkahveilla 29.2. klo 14.00 inkoolainen Seppo Kolehmainen kertoo suurvaltojen kylmän sodan aikaisista ydinkokeista, joiden radioaktiiviset saasteet ovat levinneet ympäri maailmaa. Ydinpommien lisäksi neljä ydinvoimalaonnettomuutta ovat levittäneet radioaktiivisuutta eri alueille.

– Pitkäaikaisten isotooppien ansiosta ydinasekokeiden päästöissä on vielä 20 prosenttia radioaktiivisuudesta jäljellä, Seppo kertoo.

Seppo osallistui 1960-luvulla Helsingin Yliopiston tutkimukseen porojen ja saamelaisten radiocesiumpitoisuuksista. Hän suoritti koko Suomea käsittäviä tutkimuksia kalojen radioaktiivisuudesta.

Vuonna 1967 Seppo lähti Lapista jatko-opinnoille Yhdysvaltoihin Tennesseen yliopistoon ja Oak Ridgen atomitutkimuskeskukseen. Valmistuttuaan tohtoriksi vuonna 1969 hän työskenteli Puerto Rico Nuclear Centerin meribiologian osastolla Mayaguezissa. Siellä hän tutki voimalaitoksen lauhdevesien vaikutuksia mangrovemetsien eliöstöön ja osallistui suunnitellun atomivoimala-alueen ympäristötutkimuksiin.

Vuosina 1972 ja 1974 hänen tutkimusryhmänsä purjehti tutkimusaluksella Marshall-saarten ydinkoealueille tutkimaan ydinsaasteita. Kolehmainen työskenteli Etelä-Amerikassa 1969-75 ja ehti kyseisenä aikana viettää kuusi viikkoa vedenalaisessa laboratoriossa.

Etelä-Amerikassa vietetyn ajan jälkeen hän lähti suomalaisen kollegansa seuraksi Hollantiin kehittämään bioluminesenssiprosessien kaupallisia tuotteita. Kehitettiin muun muassa mittauslaitteita, joiden avulla virtsan bakteeripitoisuuden sai mitattua nopeasti.

Eläköitymiseen asti Seppo työskenteli elintarviketeollisuudessa muun muassa sieniviljelyn ja muikun mädin tuottamisen parissa.

Vuonna 2009 Seppo Kolehmainen ryhtyi vaimonsa kanssa rakentamaan taloa Fagervikiin Inkooseen. Pari muutti taloon 2010. Seppo oli tutustunut Inkooseen hänen käydessään paikkakunnalla perhokalastamassa. Sopivasti 10-vuotisjuhlan kunniaksi, Seppo tulee kirjastoon kertomaan seikkailuistaan maailmalla. Kannattaa tulla paikalle kuuntelemaan!

Facebooktwitter