Kuntoportaat valmistuivat

Pro Ingå rf Pro Inkoo ry käynnisti keväällä 2020 kuntoporrasprojektin Inkoon nuorisoforumin aloitteesta. Paikaksi oli ehdotettu Inkoon seurakunnan omistamaa Prästgårdsbergetin kallioaluetta, joka keskeisellä paikalla Inkoon kirkonkylässä. Näin portaille on helppo tulla kävellen, polkupyörällä ja pidemmältäkin vaikka autolla.

Alusta asti oli selvää, että portaista ei tule perinteisiä suoria vaan ne tulevat mutkittelemaan seuraten kallion muotoja ja rakennusteknisesti tuli etsiä reitti, joka mahdollinen portaiden kiinnitykselle kallioon. Oli myös mielessä, että vaikeusasteita piti olla kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Siksi suunnitelmissa oli välille tehdä tasoja, jonka sivuille penkit lepotaukoja ja maiseman ihailua varten.

Prästgårdsberget on erittäin luonnonkaunis alue ja kuten todettu keskellä Inkoon kyläkeskuksen ydinaluetta. Kuntoportaat ja polkuverkosto sitoo yhteen eri asuinalueet ja mahdollistaa alueen hallitun hyödyntämisen, kun käyttäjät liikkuvat suunniteluilla reiteillä. Hankkeen yhteydessä ei tehdä yhtään betonivalua vaan portaat ovat kiinnitetty kallioon rautatuilla.

Tärkein ja välttämättömin asia oli, että kaikki mahdolliset luvat ja sopimukset oli kunnossa ennen, kun sitä rahoitusta lähdettiin hakemaan. Inkoon Seurakunta on ollut tässä asiassa avainasemassa ja erittäin myötämielinen asialle. Paikka katsastettiin heidän kanssaan ja todettiin, että vähäisillä puun kaadoilla päästään, mutta maisema aukenee huipulta merelle ja kirkolle, kun poistetaan muutama pienehkö mänty. Seurakunnan kanssa tehtiin vuokrasopimus kymmeneksi vuodeksi kerrallaan, jonka summa on nimellinen.

Sitten neuvoteltiin portaille suunnittelijaksi Oy Nalle Grönberg Ab, jonka toimesta saatiin suunnitelma 114 m pitkistä 1,6 m leveistä portaista. Tämän suunnitelman mukaan anottiin kunnan rakennusvirastolta portaille toimenpidelupa. Myös rakentaja valittiin jo alku metreillä, jotta yhteistyö olisi heti alusta tiivis. Valituksi tuli Oy ByggCraft Ab. Vasta tämän jälkeen oli aika lähteä hakemaan portaille rahoitusta.

Oli selvitetty suunnitelman mukaan materiaalin tarve ja saatiin kustannusarvio työn osuudesta sekä suunnitteluun, että rakentamiseen. Nalle Grönbergin materiaalimäärien laskennan mukaan otettiin tarjous Ab Lantis Oy:tä materiaalikustannuksista. Näin meillä oli haarukassa portaiden kokonaiskustannusarvio, jonka rahoitusta piti lähteä anomaan.

Rahoitusta lähdettiin anomaan, Säästöpankkisäätiöltä, Sofie von Julin -säätiöltä ja Osuuskauppa Varubuden-Oslalta. Lisäksi useilta Inkoolaisilta yrityksiltä. Säätiöiden ja Varubuden-Oslan antamat isot tuet avasivatkin mahdollisuuden portaiden toteuttamiselle. Lisäksi Inkoon kunnalta anottiin tukea aina kun apuraha anteja tuli jakoon. Inkoolaiset yritykset lähtivät myös hienosti mukaan ja näin alkoi vihdoin talvella 2020-2021 portaiden toteutuminen näyttää mahdolliselta. Rakennustyöt alkoivatkin sitten huhtikuussa 2021 ja valmista tuli kesäkuun alussa.

Inkoon kunnan kanssa on sovittu valaistuksesta portaisiin, jotka toteutuvat kaiteisiin tulevin led-valoin. Lisäksi kunnan suunnitelmissa on kunnostaa Prästgårdsbergetin huipulta lähtevät lenkkipolut ja valaisevan ne. Asia toteutunee vuoden 2022 aikana. Portaisiin liittyviä lisärakentamisiakin on mietitty, mutta niistä sitten kun päätöksiä on tehty.

Avajaiset pidetään 17.6.2021 Klo. 11.00 portaiden juurella. Tilaisuus pidetään pienimuotoisena korona pandemian vielä rajoittaessa kokoontumista.

Facebooktwitter