Ingarskillajoen kunnostuksen avajaistilaisuus

Tilaisuuden anti

Torstaina 13.7.2017  oli Wilhelmsdaliin kokoontunut 15 henkilöä Pro Inkoon Seppo Kolehmaisen järjestämään informaatiotilaisuuteen kuulemaan Ingarskillajoen kunnostus suunnitelmista.

Seppo oli kutsunut paikalle Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Ari Sauran, joka piti tunnin mittaisen esitelmän Ingarskillajoen kunnostuksen kohteiden lisäksi muista etelä-Suomen taimenen kutujoista.

Ari Saura kertoi myös taimenen kasvatuksesta ja DNA-tutkimuksista. Saatiin nähdä myös tilastoja, joista selvisi, että pieni Ingarskillan joki on merkittävä taimenen kutujoki oman lajinsa vuoksi.

Todettiin, että poikaskanta Ingarskillajoessa on viimeisten vuosien aikana ollut hyvä, mutta joki on kasvanut useista paikoista niin umpeen, että vaatii kunnostusta, jota nyt ollaan aloittamassa ja joka tulee jatkumaan useamman vuoden ajan. Todettiin että viiden-/ kymmenen vuoden välein pitäisi joen kriittisempiä paikkoja kunnostaa. Joten työ on näin ollen jatkuvaa.

Yhteistyöt

Paikalla oli myös Inkoo-Siuntion ympäristöyhdistyksestä Vappu Heikkinen, joka kertoi, että myös heidän toimesta on kunnostusta aloitettu. Hänestä olikin tärkeää koordinoida, että ei suunnitella tehdä samoja kohteita, jolloin pohjatyöhön tuhlattaisiin turhaan voimavaroja Krämarsissa.

Kunnostuksen toteuttaminen

Seppo kertoi, että kiinnostus joen kunnostamiseen on ollut hyvä, mutta kaikki mahdollinen apu tarvitaan toteutuksessa. Toteutuksessa, joka tehdään kohteittain suunnitelmallisesti.

Aikataulullisesti ollaan ajateltu aloittaa jo 29.7 klo 9.00 Ingarskilan myllyllä, ellei toisin ilmoiteta. Työt voivat jatkua lokakuulle. Sen jälkeen ei voida tehdä, koska alkaa kutuaika.

Seppo kertoi lisäksi, että jokitalkkaria ollaan suunnittelemassa, jos siihen löytyy varoja korvata henkilön työ vaatimattomalla vuotuisella summalla. Jokitalkkarin tehtäviä kalastuksen valvojana on seurata ja ilmoittaa mahdollisista saastevalumista ja havainnoida emokalojen ilmestymistä kutusoraikoille.

Työkalujen tarve

Tarve kunnostuksen onnistumisesta on myös työkaluista. Seppo oli tehnyt luetteloa jossa tarvikkeina

Kankia, köysiä, käsitaljoja, leka, sekä vaijereita kivien ja ajopuiden raivaamiseen.

Myös käsisahoja, moottorisaha, haravia, haroja, kuokkia, talikoita, vahvoja ämpäreitä, paljuja ja tukevarakenteisia kottikärryjä tarvitaan soran ja kivien kantamiseen.

Isoksi avuksi olisi kuormaustraktori ja mönkijät peräkärryineen.

Kun on kyse talkoista, joissa tekeminen tapahtuu pääasiassa käsivoimin, on syytä varautua myös eväin ja juomin matkalle. Eikä ole haitaksi ottaa mukaan myös hurttia huumoria.

Infoa puolin ja toisin

Ilmoittaudu talkoisiin lähettämällä Sepolle yhteystiedot sähköpostilla seppo.kol@gmail.com tai puhelimitse 0445531139. Näin saat täsmätietoa asian aikatauluista ja toteutuksen kulloisistakin kohteista.

Kerro myös mitä työkaluja ja kuinka monta henkilöä tulee mukanasi.

Kunnostettavaksi suunnitellut kohteet
Kunnostettavaksi suunnitellut kohteet

Kohteet tarkemmin kartalla:

Facebooktwitter