Kuntoportaat

Kuntoportaiden profiili

Kuntoportaat ylös Prästgårdsbergetille elävöittämään Inkoon kyläkeskustaa

Pro Inkoo ry on käynnistänyt hankkeen kehittyvän Inkoon kyläkeskustan elävöittämiseksi. Prästgårdsbergetille rakennetaan noin 114 m pitkät kuntoportaat.

Kuntoportaiden toteutus poikkeaa toteutuksellaan totutusta siinä, että portaiden linjaus ei ole suora vaan myötäilee kaunista kalliomaastoa nostaen esille kalliomuodostumia, kasvillisuutta, kalliomäntyjä ja maisemia. Portaille tulee kaksi penkillistä tasannetta, joiden pituudet ovat 5,7 m ja 9,5 m. Näiltä on näköala mm. yli kyläkeskuksen kattojen merelle, ja viistosti ylhäältä keskiaikaisen kivikirkon suuntaan.

Molemminpuolisesti kaiteellisten portaiden leveys on 160 cm, askelman nousu on 13 cm ja portaan etenemä 39 cm. Näin portaat palvelevat kuntoliikkujia. Portaiden määrä on noin 160. Linjauksella tavoitellaan myös kaikenikäisiä käyttämään portaita. Erityisinä kohderyhminä ovat kuntoliikkujien lisäksi iäkkäämmät ja nuoret. Onpa joku todennut että portaat, jotka valaistaan kaiteeseen asennettavalla alaspäin suunnattavalla ledvalaistuksella on romanttisiakin piirteitä.

Prästgårdsberget on erittäin luonnonkaunis alue keskellä Inkoon kyläkeskuksen ydinaluetta. Kuntoportaat ja polkuverkosto sitoo yhteen eri asuinalueet ja mahdollistaa alueen hallitun hyödyntämisen, kun käyttäjät liikkuvat suunniteluilla reiteillä.

Hankkeen yhteydessä ei tehdä yhtään betonivalua vaan portaat kiinnitetään kallioon rautatuilla. Kunta osallistuu hankkeeseen toteuttamalla kaiteiden valaistuksen. Suunnitelmissa on myös kunnostaa Prästgårdsbergetillä oleva polkuverkosto sekä mahdollisesti valaista tie alas Pikkunummentielle.

Inkoon seurakunta sallii portaiden rakentamisen omistamalleen alueelle. Pro Inkoo anoo hankkeella rahoitusta kiinnostuneilta. Ensisijaisesti säätiöiltä, mutta myös yrityksiltä.

Hankkeen kokonaiskustannus on 55000 -63000 euroa. Kaikki hankkeeseen liittyvät työt tilataan paikallisilta yrityksiltä.

Lisätietoja: Jochim Donner, varapuheenjohtaja, Pro Inkoo ry, jochim.donner@yahoo.fi, +358 400 416572

Facebooktwitter