Miten tehdä oma kirja

Heli Thorén Cozy Publishing -kustantamosta kertoi miten tehdä oma kirja

Kun kuulin, että Pro Inkoon kulttuuriryhmä Eeva Pinomaan johdolla oli kirjaston kanssa yhteistyössä saanut Heli Thorén Cozy Publishing -kustantamosta kertomaan lauantaina 28. tammikuuta, miten tehdä oma kirja, innostuin asiasta heti ja välittömästi. Omaa tekstiä, kun oli tullut näpyteltyä melko paljon, mutta ei tietoakaan siitä miten saada se kovien kansien väliin. Lisäksi sain kunnian toivottaa Helin tervetulleeksi Pro Inkoon hallituksen edustajana.

Paikalle kerääntyi ilahduttava määrä kiinnostuneita. Eli kirjoittajia löytyy Inkoosta paljon enemmän kuin uskoinkaan. Kovin montaa henkilöä ei olisi enää mahtunut istumapaikoille.

Heli kertoi ensin oman kirjansa teosta, joka koski hänen avioeroa ja sen eri vaiheita. Kirjan sisältöön ei niinkään menty, vaan siihen mitä koki sitä kirjoittaessa. Yksi yhtäläisyys, jonka tunnistin oli häpeä, uskaltaisiko sitä tekstiä näyttää. Heli ratkaisi sen sillä, että häpeästä huolimatta luetti tekstin. Häpeä hävisi, kun huomasi, että teksti sai positiivisen vastaanoton. Olipa jokunen negatiivinenkin, mutta Heli osasi ottaa ne kritiikit positiivisesti vastaan.

Tässä vaiheessa heräsi jo useita kysymyksiä yleisön taholta. Keskustelu olikin ajoittain erittäin vilkasta ja sitä käytiin sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä. Huomasin, että samoja asioita oli muidenkin mielissä, kuin mitä itse olin pähkäillyt. Vastauksia tuli lähes kaikkeen mitä olin ennalta muistilappuuni kirjannut kysyttäväksi. Sain vastauksen, että noin 15000€ maksaa, jos omakustanteena teen muutaman sadan kirjan painatuksen. Jos haluan, että joku oikolukee tekstin, joudun kustantamaan n. 350€ siitä. Tämän tyylisiä tiedon jyväsiä lähti paljon mukaan kotimatkalle.

Heli kertoi omasta kustantamostaan, että sen perustaminen oli lähtenyt liikkeelle pakon sanelemana. Työtarjouksia oli tullut niin paljon, että olivat pakotetut sen materiaalin ympärille perustaa kustantamon, joka nimekseen sai Cozy Publishing.

Kustantamon periaatteena oli sovittu heti, että ei tehdä mitä tahansa, vaan kustantavat kirjoja joiden laatu kuvissa, paperissa, painossa on laadukasta. Mieleen jäi, Helin sanat, että kokonaisuutena heidän kustantaman kirjan pitää tuntua käteen otettaessa siltä, että se on ainutlaatuinen teos.

heli_thoren_pipoTilaisuuden lopussa Inkoon tiedottaja Benjamin Lundin kiitti Heliä lahjoittaen Inkoon pipon, jonka Heli välittömästi pisti päähänsä vaaleiden hiustensa suojaksi.

Kiitollisena tilaisuuden annista lähdin ajelemaan kotiin miettien, että nyt pitää laittaa se oma teksti siihen muotoon, että voin sen lähettää kustantamoon luettavaksi. Mieleen oli jäänyt Helin ohje, että se työ kannattaa tehdä huolella ja mahdollisimman valmiiksi. Silloin se on uskottavaa ja vakuuttaa lukijan, että se on tehty luettavaksi eikä vain omaksi iloksi.

 

Teksti: Jorma Viita
Kuvat: Helena Eriksson-Salo

Facebooktwitter